Εγγραφείτε στα NewsLettersΕργαστήρια Αφήγησης 2016 - 2017 !!!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΑ με τον  Στέλιο Πελασγό!!!

Παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης λαϊκών παραμυθιών, μύθων, μαρτυριών, αναμνήσεων, ονείρων, λογοτεχνημάτων και ποίησης.

 

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

10π.μ. - 3μ.μ.

 

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ. (Αυτοτελές εργαστήρι)

Κάθε νύχτα κάποιος μας μιλά στο σκοτάδι  σε μια ξεχασμένη γλώσσα. Είναι η κοινή γλώσσα των παραμυθιών, των μύθων και των ονείρων. Την ίδια γλώσσα μιλούν και τα μικρά μας παιδιά. Αν την κατανοήσουμε θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην κουβέντα που προσπαθεί να ανοίξει μαζί μας ο βαθύτερος εαυτός μας, οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες, οι ξεχασμένοι φόβοι και οι ελπίδες.


Με τον  Στέλιο Πελασγό
Αφηγητή, δρ παιδαγωγικής, συγγραφέα,
Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών & ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

 

 

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής:

210 5222181, 6942 420062

 


 

 

 

Διεθνής σχολή προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης

2016-2017


Θεμελιώδης σεμιναριακός κύκλος –Foundation course

 

 

 

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΑ

παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές αφήγησης

παραμυθιών, μύθων, μαρτυριών, αναμνήσεων, ονείρων, λογοτεχνημάτων και ποίησης

 

Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό


Αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέα,


Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών & ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

 

 


Τα εργαστήρια ξεκινούν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016. Είναι βιωματικά και βασίζονται στην μέθοδο της μαθητείας και στην στενή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη
της ομάδας και ανάμεσα σε κάθε μαθητευόμενο και τον Μάστορα.
Το κάθε Σάββατο αποτελεί μια  ενότητα, η οποία ολοκληρώνεται κάθε φορά.
Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μίας, περισσοτέρων ή όλων των ενοτήτων.

Η κατεύθυνση κάθε συνάντησης προσαρμόζεται στις δυνάμεις και στις ανάγκες των μελών της εκάστοτε ομάδας.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 210 5222181, 6942 420062

 

 

 

αναλυτικά...


 1. Σάββατο 8/10/2016. Η ΦΩΝΗ.
  Η φωνή του αφηγητή έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Επιτρέπει το όνειρο, καλεί σε ταξίδι, προειδοποιεί, προστατεύει, ανακουφίζει, ενθαρρύνει. Οφείλει να είναι σαν το πηγαίο νερό καθαρή και βαθιά, δροσερή και διάφανη. Με ασκήσεις, κουβέντες και αφηγήσεις θα την καλλιεργήσουμε.
 2. Σάββατο 5/11/2016. ΤΟ ΣΩΜΑ.
  Η τέχνη της αφήγησης είναι τέχνη της ενσάρκωσης. Η θέση του σώματος και η ευανάγνωστες κινήσεις προσφέρουν αισθητική απόλαυση και σταθερότητα, είναι οι ρίζες και τα άνθη συνάμα. Ο λόγος από το σώμα ξεκινά και στο σώμα επιστρέφει.
 3. Σάββατο 10/12/2016.Η ΑΝΑΠΝΟΗ & Ο ΡΥΘΜΟΣ.
  Τα πάντα είναι ρυθμός. Ποίηση και προφορική λογοτεχνία στηρίζονται στην μουσική των λέξεων που πηγάζει από τον ρυθμό και τον τρόπο της αναπνοής. Εκτός από την αναπνοή του αφηγητή υπάρχει και η αναπνοή κάθε λέξης. Ο μάστορας αφηγητής ελέγχει την αναπνοή και σαν μαέστρος διευθύνει την αναπνοή του κοινού.
 4. Σάββατο 14/1/2017. Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ.
  Ο παραμυθάς ζει με το σώμα μέσα στο παραμύθι και γαργαλά του καθρεφτικούς νευρώνες του εγκεφάλου των θεατών. Η μνήμη των αισθήσεων κάνει κάθε αφήγηση ρεαλιστική και πιστευτή έτσι που να νιώσουμε ότι πετάμε, το μαγικό χαλί να κυματίζει από κάτω μας.
 5. Σάββατο 4/2/2017. Ο ΧΩΡΟΣ, ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ & ΤΑ ΡΟΥΧΑ.
  Ο αφηγητής όπως και κάθε περφόρμερ αλλά και δάσκαλος μετατρέπεται σε αισθητικό αντικείμενο, πηγή ομορφιάς και αρμονίας. Ο χώρος γύρω του συσπειρώνεται ή επεκτείνεται ανάλογα με την ικανότητα οραματισμού του.
 6. Σάββατο 4/3/2017. Η ΜΝΗΜΗ , Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ & ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ.
  Μια από τις λειτουργίες του παραδοσιακού αφηγητή είναι αυτή του φύλακα της μνήμης. Η μνήμη όμως στις προφορικές κοινωνίες δεν είναι μια μνήμη «κατά γράμμα» ή «φωτογραφική» αλλά μια μνήμη ανθρώπινη που ακολουθεί τις κινήσεις της ψυχής και της ιστορίας ενώ καταφέρνει να διασώσει την ουσία. Πώς θυμόταν ο Όμηρος και οι ραψωδοί; Πώς θυμόταν ο Μακρυγιάννης; Πώς κάρπισαν οι μνήμες της παιδικής ηλικίας του Μέγα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη;
 7. Σάββατο 1/4/2017. ΤΟ ΓΕΛΙΟ & ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
  Το γέλιο και το παιχνίδι απελευθερώνουν. Κάθε άνθρωπος του λόγου κινδυνεύει να πέσει θύμα των ταλάντων του. Το γέλιο και το παιχνίδι είναι η ουσία της έκφρασης των παιδιών και όσων κρατούν την ψυχή τους νεανική. Πώς εντάσσεται λοιπόν το γέλιο και το παιχνίδι μέσα σε μια αφήγηση;
 8. Σάββατο 6/5/2017. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
  Κάθε νύχτα κάποιος μας μιλά στο σκοτάδι  σε μια ξεχασμένη γλώσσα. Είναι η κοινή γλώσσα των παραμυθιών, των μύθων και των ονείρων. Την ίδια γλώσσα μιλούν και τα μικρά μας παιδιά. Αν την κατανοήσουμε θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην κουβέντα που προσπαθεί να ανοίξει μαζί μας ο βαθύτερος εαυτός μας, οι προσωπικές και συλλογικές μνήμες, οι ξεχασμένοι φόβοι και οι ελπίδες.

 

 

Ο Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε στην Ελλάδα την αναβίωση της τέχνης της αφήγησης παραμυθιών και προφορικής λογοτεχνίας. Μετά από 25 χρόνια καλλιέργειας της τέχνης που κληρονόμησε από την γιαγιά του και μελέτησε ερευνητικά στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσιάζει φέτος μια συνοπτική και πρακτική επιτομή της τέχνης και της επιστήμης του μέσα από μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων για παλιούς και νέους μαθητευόμενους  ή εραστές του ζωντανού λόγου.

 

 

 

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Κουκλοθέατρο
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ.: 2105222181, 6942420062
www.mairivi.gr
info@mairivi.gr