Εγγραφείτε στα NewsLetters4ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στην Αθήνα!!!

Οκτώβριος 2016 - Μάιος 2017


  • Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, 9μ.μ.

 

“Τσίτσα”

Η ονειρεμένη ζωή ενός Μανούς Τσιγγάνου

 

Αφήγηση: Αρμέλ Ωντιγκάν, Μουσική: Πεππό Ωντιγκάν


Συναφήγηση- μετάφραση: Στέλιος Πελασγός.

 

Για μεγάλους και μικρούς

 

Ιστορίες από την ζωή στον απέραντο δρόμο.

Ελπίδες και ρουτίνες, όνειρα κι εμπόδια, γέλια και τραγούδια. Ιστορίες του καταυλισμού και της πόλης, του πανηγυριού και του χωριού. Μπορεί να έχουν συμβεί πολύ μακριά σου, μπορεί και στην γειτονιά σου.

 

Τσίτσα

Κυνηγάμε την ευτυχία

Βρίσκουμε την αδιαφορία

Κυνηγάμε την επιβίωση

Βρίσκουμε την χαρά

Κυνηγιόμαστε από τον φόβο

Βρίσκουμε την φιλία και την αδελφοσύνη

Μπορεί κάποτε,

Μπορεί κάπου

 

 


  • Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, 6μ.μ.

 

“Παραμύθια του δρόμου των τσιγγάνων”

 


Αφήγηση: Αρμέλ Ωντιγκάν, Μουσική: Πεππό Ωντιγκάν


Συναφήγηση- μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

 


Για παιδιά από 5 -105 χρονών


Ένα ταξίδι στην φανταστική Τσιγγανία την πατρίδα χωρίς σύνορα των τσιγγάνων.

Παραμύθια και τσιγγάνικες μουσικές για να γνωρίσουμε έναν πολιτισμό, τις ομοιότητες και τις διαφορές με τον δικό μας, τις παρεξηγήσεις, τη θλίψη και το γέλιο του.  Γιατί στα παραμύθια που θα ακούσετε ένα κοριτσάκι μπορεί να αρνηθεί του κόσμου όλου τα πλούτη κι ένας δίκαιος ψευταράς να κερδίσει όλα τα στοιχήματα ενώ η φιλία αποδεικνύεται ο πιο μεγάλος θησαυρός. Ιστορίες με κέφι και τραγούδι, με συγκίνηση και όλες της ομορφιές του δρόμου και της περιπλάνησης.

 


  • Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, 11π.μ. - 3μ.μ.

Σεμινάριο αφήγησης Τσιγγάνικων και Πανηγυρτζίδικων Παραμυθιών

“Για τα πανηγύρια

Με τους Γάλλους Τσιγγάνους Αρμέλ Ωντιγκάν, αφηγήτρια και τον Πεππό Ωντιγκάν, μουσικό (επιμέλεια –μετάφραση Δρ. Στέλιος Πελασγός)

Στα ελληνικά και γαλλικά

Οι Ωντιγκάν είναι φημισμένοι στην Γαλλία και την Ευρώπη οικογενειακή κομπανία που αποτελείται από μια τσιγγάνα παραμυθού και τον μουσικό σύζυγο της. Η Αρμέλ αφηγείται με κέφι και αυθεντικότητα παραμύθια και ιστορίες από τους λαούς της περιπλάνησης και την προφορική τους παράδοση ενώ ο Πεππό την συνοδεύει με αυθεντικές τσιγγάνικες μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς. Με βαθύτατο σεβασμό και την ευχή των γηραιών γυναικών και ανδρών της φυλής μιλούν με καμάρι για την ζωή των τσιγγάνων και τον πολιτισμό τους χωρίς να παίζουν με τον εξωτισμό. Περιοδεύουν τακτικά την Ευρώπη για να δείξουν την ομορφιά και την αξιοπρέπεια του τσιγγάνικου πολιτισμού και έχουν δημιουργήσει ένα πλήθος θεαμάτων προφορικής αφήγησης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Συνδέονται με βαθιά φιλία και συνεργασία με τον Έλληνα συναφηγητή και μεταφραστή τους Δρ. Στέλιο Πελασγό που αποτέλεσε και την αφορμή συνεργασίας τους με τον Ινδό αφηγητή Πήτερ Τσαντ και την δημιουργία ενός κοινού ινδο –τσιγγανικού θεάματος για την καταγωγή των τσιγγάνων. Η τελευταία τους παραγωγή “Peace and love” ερευνά τα τσιγγάνικα στοιχεία και τις αξίες που συναντιόνται στο κίνημα των χίπηδων και στους σύγχρονους τράβελερς.

 

 

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4, Ψυρρή

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, 9 μ.μ."Μελλοντικά Παραμύθια Κοσμοργασμού"

 

Τρεις αλλόκοτες ιστορίες ανάμεσα στην φανταστική λογοτεχνία, το παραμύθι και την επιστημονική φαντασία για να διασκεδάσουμε με τις συμβάσεις και να παραβούμε μερικά ταμπού.

Τρεις νέες ιστορίες δημιουργημένες από την Κατρίν Καγιάρντ και την Λάμια Ντομέ, που αποτελούν την βάση μιας παράστασης που αναζητά τις παραδοσιακές αστείες και τολμηρές ιστορίες.

Με την φωνή του παραμυθιού προσπαθεί

να μας κάνει να σκεφτούμε για τον διχασμό της

σύγρονης δυτικής κοινωνίας ανάμεσα στην άνοδο

του πουριτανισμού και της αυστηρότητας και την

αυξανόμενη δίψα της για νέες ηδονικές απολαύσεις.

Μια φρέσκια και ζωηρή παράσταση που θα μας κάνει

να γελάσουμε και να αμφισβητήσουμε πολλά στερεότυπα.

 


 

 

 


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, 6 μ.μ.

 

"Αλεπουδιές"

 

Παραμύθια βασισμένα στο μεσαιωνικό ρομάντζο της Αλεπούς, του πονηρού Ρευνάρδου.

Τα παραμύθια αυτά μας έρχονται από τον Μεσαίωνα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Η αλεπού είναι παμπόνηρη, τα καταφέρνει τόσο καλά με τα λόγια και τις παγαποντιές που τους ξεγελάει όλους. Τόσο πολύ που ξεγελάει και τον εαυτό της!

 


 

 

  • Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, 11π.μ. - 3μ.μ.


 

Εργαστήρι αφήγησης με την Κατρίν Καγιάρντ


"Φτιάχνοντας παραμύθια για μια πιο δίκαιη κοινωνία"

 

 

Στο εργαστήρι αυτό η Ελβετίδα αφηγήτρια θα μοιραστεί την εμπειρία της από την δημιουργία σύγχρονων αφηγήσεων και τον συνδυασμό τους με τα παραδοσιακά παραμύθια με σκοπό την κοινωνική και προσωπική αλλαγή προς μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθέριας.

 

 

Η Κατρίν Καγιάρντ είναι μια γνωστή καλλιτέχνης αφηγήτρια και ηθοποιός που μας έρχεται από την Ελβετία. Υπερασπίζεται ένα θέατρο προφορικής λογοτεχνίας όπως το ονομάζει και τα παραδοσιακά παραμύθια και οι μύθοι δεν είναι γι αυτήν παρά μόνο μια αρχή που μπορεί να την βοηθήσει να προσφέρει χαρά ενώ συνάμα με τα κείμενα και την αφηγηματική της παρέμβαση ασκεί κριτική στις κοινωνίες που σπρώχνουν τα παραμύθια και την λαϊκή παράδοση στο περιθώριο και τα μετατρέπουν σε πόρτες εξόδου από την φυλακή της αλήθειας ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο είναι φλόγες που μας ζεσταίνουν και μας οδηγούν μέσα στο σκοτάδι.

 

 

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4, Ψυρρή

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στις 6 μ.μ.

&

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στις 6 μ.μ.


 

«Ο Newton και η Πεταλούδα» του Ρικάρντο ντι Λάουρο με το θίασο «Πορτοκαλί Γαλάζιο Συννεφάκι»

 

 

Η απλή ιστορία της μεταμόρφωσης μιας κάμπιας σε πεταλούδα, η οποία συναντά τον Newton, ένα χαρούμενο, αλλά άτυχο φωτογράφο-μαϊμού. Ο Newton δεν χάνει την ευκαιρία να φωτογραφίσει ότι βρει μπροστά του.

Μέσα από μια σειρά ατυχή κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με κωμικές και διασκεδαστικές καταστάσεις που δημιουργούν γέλιο και τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων.

Η ιστορία ερμηνεύεται με παντομίμα, χωρίς λόγια, μόνο με ήχους και έκφραση των χαρακτήρων, οι οποίοι καθηλώνουν τους θεατές δημιουργώντας τους την περιέργεια για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία.

Σημαντικό ρόλο παίζει η μαγευτική μουσική που συνοδεύει την παράσταση.

Για παιδιά από 3 έως 10 ετών

Διάρκεια: 50΄

 

 

 

Ο Ρικάρντο ντι Λάουρο έχει πίσω του μια πορεία 30 ετών στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί σαν σκηνογράφος και σαν μαριονετίστας με τις πιο γνωστές κουκλοθεατρικές ομάδες στην RAI και σε σημαντικές παραγωγές, τόσο στην Ιταλία, από την οποία κατάγεται, αλλά και στην Ελλάδα, όπου και διαμένει τα τελευταία 15 χρόνια.

Έχει συνεργαστεί σε διάφορες σκηνογραφικές παραγωγές με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας, με την STEFI FILMS, με την επιθεώρηση του Φώτη Μεταξόπουλου και για πάνω από 10 χρόνια δημιούργησε σκηνικά και μαριονέτες για το Εργαστήρι Μαιρηβή.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί στο έργο είναι ένας συνδυασμός της τεχνικής «κουκλοθέατρο σε μαύρο», αλλά και της τεχνικής του “Muppets”, που χρησιμοποίησε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση.


 

 

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4, Ψυρρή

 


 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 7μ.μ.

&

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 7μ.μ.

 


Lucchettino Classic"
κωμωδία με εκκεντρικά και κλόουν στοιχεία

χωρίς λόγια

 

 

"Lucchettino" σημαίνει "Luca Regina & Tino Fimiani" αλλά κυριολεκτικά σημαίνει στα ιταλικά, «εκκεντρική κωμωδία».

Οι ίδιοι μας περιγράφουν την παράσταση ως εξής:

«Έχετε βρεθεί ποτέ σε όνειρο νομίζοντας πως ήσασταν ξύπνιοι;

Ε λοιπόν, ορίστε!!! “Lucchettino” κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε να ζήσετε μία ώρα κωμικού ντελίριου με πολλά ξεσπάσματα γέλιου.


Για ενήλικες και παιδιά


 

Luca και Tino, ζουν σε μία κατάσταση απόλυτης σύγχυσης, μερικές φορές έχουν κάποια αναλαμπή αλλά τις περισσότερες φορές μπερδεύονται ακόμη κι από τα πιο απλά καθημερινά συμβάντα, καθώς σας παρασύρουν μαζί τους σ’ ένα απίστευτο ταξίδι μέσα στον κόσμο του κωμικού παραλόγου.
Οι “Lucchettino” παρουσιάζουν ένα εκρηκτικό σόου: τα καλύτερα σκετς των τελευταίων 20 ετών της καλλιτεχνικής τους πορείας. Τα πιο ξεκαρδιστικά, τα πιο καταστροφικά, τα πιο διασκεδαστικά… Θα ξεκαρδιστείτε! Αυτό είναι απολύτως βέβαιο!!!

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους Lucchettino


Το εκκεντρικό κωμικό ντουέτο των Luca & Tino έχουν τις ρίζες τους στο σωματικό θέατρο, στην παραδοσιακή τέχνη του κλόουν, στο τσίρκο και στην Commedia dell’Arte.
Στέκονται σταθερά στο δρόμο που χάραξαν κωμικοί γίγαντες όπως οι Jacques Tati, o Mr. Bean και ο  Jango Edwards.
Από το 1992 οι Luca & Tino έχουν πάρει μέρος στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κωμικού θεάτρου στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο και  εμφανίζονται συχνά στην ιταλική τηλεόραση.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους συναντήθηκαν με τον μεγάλο κλόουν Jango Edwarts, ο οποίος και σκηνοθέτησε την επιτυχημένη τους παράσταση  «CATZ». Mία ακόμη σημαντική συνεργασία της καριέρας τους ήταν με τον γνωστό έλληνα ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Άγαμοι Θύται) με τον οποίο έκαναν μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Μετά από χρόνια που έκαναν περιοδείες μόνοι τους, ξαναενώθηκαν το 2012 μετά τη συμβουλή του Arturo Brachetti, ενός διεθνούς σταρ  που έχει αναλάβει πλέον τη σκηνοθεσία των παραστάσεων τους.

 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 7μ.μ.

&

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 7μ.μ.

 

Κρατήσεις: 2105222181, 6942420062

 

"Εργαστήρι Μαιρηβή"

Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ένας διάσημος αφηγητής έρχεται από την Ελβετία με δύο παραστάσεις αφήγησης για μικρούς και μεγάλους και εργαστήρι με θέμα:
Ο παραμυθάς ως κλόουν
!!!


Ένας κλόουν παραμυθάς, ένας μεγάλος καλλιτέχνης που ξέρει να περνά από το τραγικό στο κωμικό από την αφήγηση της σφαγής των Καλαβρύτων σε ξεκαρδιστικές παιδικές ιστοριούλες. 

 

 

 

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 9 μ.μ.

“Τα παραμύθια ενός Ελβετού ράφτη”


Όπου ακολουθούμε τα βήματα ενός ραφτάκου, συναντάμε υπερφυσικές πλύστρες, γελάμε με τον άνθρωπο που φοβόταν να πεθάνει και βλέπουμε πώς η δύναμης της αγάπης νικά την αγάπη της δύναμης.
Οι ιστορίες ισορροπούν ανάμεσα στην συγκίνηση και το καλαμπούρι και μας δείχνουν τον πλούτο των ιστοριών από τα βοσκοτόπια των Άλπεων μέχρι την λίμνη Λεμάν.

 

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 5 μ.μ.

“Κόκκινη κλωστή ελβετική”


Μια παράσταση αφήγησης παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους που δεν παχαίνει αλλά δίνει δύναμη και ανοίγει την όρεξη και για άλλα παραμύθια.
Παραδοσιακά παραμύθια «πειραγμένα» και γαργαλημένα, δυναμικά και διαδραστικά από έναν Ελβετό παραμυθά παντός καιρού.

Μετάφραση – συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός


 

&

Εργαστήρι αφήγησης με τον Φιλίπ Καμπίς
Μετάφραση: Στέλιος Πελασγός

Ο παραμυθάς ως κλόουν


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
11π.μ. - 3μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5222181, 6942420062

 

 

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

Κρατήσεις: 210 5222181, 6942420062

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Ολοκληρώνεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης στο “Εργαστήρι Μαιρηβή”!!!


Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Πελασγός


Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης κλείνει με τη Φρανσουάζ Ντιέπ, μια από τις παλαιότερες αφηγήτριες της Γαλλίας που έχει γυρίσει τον κόσμο όλο με τις ιστορίες της και έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου της στην Αφρική.

 

Οι παραστάσεις αφήγησης:

  • «Λένε γι’ αυτές»
    Παραδοσιακές ιστορίες για την Γυναίκα

 

 

Σάββατο 6 Μαΐου στις 9μ.μ.

Εγώ, εσύ , αυτός, αυτή … εμείς;
Από τις παγωμένες ερημιές του Βορρά μέχρι τις ερήμους της Υεμένης, περνώντας από την πατρογονική της γαλλική Προβηγκία, η αφηγήτρια αναζητά των δρόμο των γυναικών, μαζί ή χωρίς ή ενάντια  στους άντρες.
Μια γιαγιά λέει ιστορίες για κορίτσια, για γυναίκες και για γιαγιάδες, τονίζοντας την ομορφιά και την χαρά κάθε ηλικίας. Ιστορίες εύθυμες και δραματικές, με λίγο μαγεία, λίγο αλμύρα, μια κουταλίτσα ζάχαρη και πάνω από όλα έρωτα κι αγάπη … πάντοτε και παντοτινά.

 

Αφήγηση: Φρανσουάζ Ντιέπ
Μετάφραση - Συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός


 


  • «Ο άνεμος που έρχεται από την Αφρική»
    Αφρικάνικα παραμύθια για παιδιά

 

Κυριακή 7 Μαΐου στις 6μ.μ.

Η Αφρική είναι μια μεγάλη άγνωστη ήπειρος, μια ήπειρος πλούτου κι όχι φτώχειας, πλούτου γλωσσών και παραδόσεων, πλούτου θρύλων και ιστοριών.
Η γιαγιά παραμυθού διάλεξε ιστορίες που θα φέρουν λίγο από το άρωμα και την σοφία της Αφρικής στα σημερινά ελληνόπουλα, θα τους ξυπνήσουν τον θαυμασμό και θα τους γοητέψουν, θα τους κεντρίσουν την περιέργεια και θα τους χορτάσουν με άγνωστες γεύσεις.


Αφήγηση: Φρανσουάζ Ντιέπ
Μετάφραση - Συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός

 

 


&

 


Εργαστήρι αφήγησης με την Φρανσουάζ Ντιέπ


«Πώς να αφηγούμαστε σε μικρά και πολύ μικρά παιδιά»

 


 

Κυριακή 7 Μαΐου 2017
11.30 -14.30Η Γαλλίδα αφηγήτρια είναι γνωστή για την ικανότητα της να κερδίζει το ενδιαφέρον και την συγκέντρωση μικρών και μικρότερων παιδιών με το ύφος, τις τεχνικές και το περιεχόμενο των παραδοσιακών ιστοριών της.
Στο σεμινάριο αυτό θα μας μεταφέρει την εμπειρία και την γνώση της από αφηγήσεις που έχει πραγματοποιήσει σε όλο τον κόσμο.
Επιμέλεια – μετάφραση Στέλιος Πελασγός

Απαραίτητη η κράτηση θέσης: 210 5222181, 6942420062Περισσότερες πληροφορίες για τη Φρανσουάζ Ντιέπ
Η Φρανσουάζ Ντιέπ είναι αφηγήτρια, βιβλιοθηκάριος και συγγραφέας. «Δεν άκουσα παραμύθια μικρή, λέει. Διάβαζα αχόρταγα και αυτό με βοήθησε να χτίσω την προσωπικότητα μου. Άκουγα τις ιστορίες ζωής και τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω μου. Όταν έγινε μητέρα ανακάλυψα τις ιστορίες για παιδιά κι όταν έγινα βιβλιοθηκάριος ανακάλυψα την ανάγκη της προφορικής αφήγησης και ξεκίνησα την μαθητεία μου.» Αφηγείται επαγγελματικά από το 1990 σε διάφορους χώρους από την Ευρώπη ως την Αφρική και έχει γράψει βιβλία για παιδιά και συλλογές λαϊκών ιστοριών. Έχει συλλέξει και εκδώσει λαϊκά παραμύθια από την Μπουρκίνα Φάσο και την Δυτική Αφρική. Είναι δημιουργός του Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης «Palabrages».


 

Δηλώσεις συμμετοχής: 210 5222181, 6942420062

 

 

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

Κρατήσεις: 210 5222181, 6942420062


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 


 

 


 

 

 

 

 

Με την υποστήριξη:
  

 

 

 

 

 

 

 

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

"Εργαστήρι Μαιρηβή"
Κουκλοθέατρο
Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
τηλ.: 2105222181, 6942420062
www.mairivi.gr
info@mairivi.gr